2006-11-30
Global uppvärmning? Inte här ...
Varje vecka publicerar CO2 Science en temperaturkurva från USA. Och varje vecka visar kurvan att temperaturen inte har stigit.
Skevt urval? Säkert. Men om riktigt många tillförlitliga mätstationer visar på sjunkande temperatur när de egentligen borde visa motsatsen så blir man lite fundersam ...
Dagens Gilbert
"Kyrkan är ensam på jorden om att verkligen upphöja förnuftet. Kyrkan är ensam om att hävda att Gud själv är bunden av förnuftet."
G.K. Chesterton
2006-11-28
Påven, Turkiet och EU
Men om vad? Enligt Reuters hävdar Erdogan att påven har sagt till honom att han stöder ett turkiskt inträde i EU. Det låter minst sagt osannolikt att Benedikt ska ha sagt detta utan några reservationer om mänskliga rättigheter och religionsfrihet.
När det gäller Turkiet och EU finns inget officiellt ställningstagande från den Heliga stolen. Det meddelar ärkebiskop Dominique Mamberti, som ansvarar för Vatikanens relationer med andra stater.
För enheten i Lund
Stigande temperatur och fallande priser
Efter alla larm om global uppvärmning är det lätt att glömma fördelarna med mildare väder ...
Men stämmer det verkligen att temperaturen i november har varit ovanligt hög? Jodå. Fast bara under den senare halvan av månaden, om jag läser avvikelsekartorna från SMHI rätt. Inledningen tycks tvärtom ha varit osedvanligt kylslagen.
2006-11-27
Påven i Turkiet
Påvens resa kan få återverkningar i många sammanhang.
Besöket hos den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus I, är sig en viktig händelse, som markerar närheten mellan den katolska kyrkan och de ortodoxa systerkyrkorna. Men patriarken hoppas också att påvens besök kan bidra till framsteg i frågor som rör religionsfrihet och mänskliga rättigheter i Turkiet.
Detta är frågor som i allra högsta grad är aktuella i samband med de turkiska ambitionerna att ansluta till EU. Ett av unionens villkor är att Turkiet ger juridiskt erkännande åt patriarken, rapporterar Vatikanradion. Det är lätt att förstå att patriarken hoppas att ett EU-medlemskap skulle ha en välgörande inverkan på utvecklingen i Turkiet. Men frågan rymmer också andra dimensioner och det är ingen hemlighet att påven under sin tid som kardinal betraktade ett turkiskt medlemskap i unionen med påtaglig skepsis.
En annan viktig aspekt av resan är, givetvis, att sökljuset åter riktas mot relationerna mellan kristna och muslimer. (Katolsk Observatör har påpassligt publicerat en översättning av kardinal George Pells artikel Islam och vi.)
Hur kommer påven att tas emot i Turkiet? Blir det omfattande protester, kanske våldsamheter? Snart vet vi.
Den turkiske premiärministern har tydligen för avsikt att, trots tidigare besked om motsatsen, hälsa påven välkommen. Men Erdogan hinner kanske ändra sig en gång till innan planet landar ...
2006-11-25
Läsning för resan
Artos, 2006
Boken gavs ut första gången för fyra år sedan. Nu återkommer den i pocketformat.
Anders Piltz, präst i domikanorden, inbjuder sina läsare till 201 andakter med bibliska meditationer. "I liturgins anda", noterar författaren, "avslutas varje meditation med några rader ur den heliga Skrifts outtömliga förråd av inspirerad poesi".
Boken innehåller dessutom en förenklad version av tidegärden. En utmärkt volym för resan. Oavsett om man ska åka någonstans eller inte.
2006-11-23
Konsten att gynna de rikare
Men dyrare för vem, i så fall?
Om vi får se lite av ekonomisk tillväxt också framöver är det inte orimligt att anta att människor i framtiden kommer att vara mer välbeställda än vi är. Och därmed har frågan också en fördelningspolitisk aspekt, sett över generationerna.
Som Jerry Taylor and Peter Van Doren formulerar problemet:
Ska vi beskatta människor som tjänar 44.000 dollar för att gynna människor som tjänar 289.000 dollar?
Intressant frågeställning.
Till detta ska förstås läggas den centrala frågan om hur människor i de fattigaste länderna drabbas. Kommentaren har några ord att säga om det också. Läs den.
2006-11-22
Tranströmerkoden
Därför läste jag dagens understreckare av Bo Gustavsson med vaket intresse. Gustavsson försöker kartlägga Tranströmers lyriska nyckelidéer. Vi får en skymt av Dante, men Gustavsson tycks helst vilja fästa blicken på det gnostiska tankegodset.
Om Tranströmers person, inspirationskällor och bevekelsegrunder vet jag egentligen ingenting. Men jag läser dikterna, och kan inte låta bli att undra om gnosticismen verkligen är en så viktig komponent i den tranströmerska koden.
Själva grundtanken i Gustavssons artikel framstår i vilket fall som invändningsfri:
"Det som glimmar utom räckhåll i vårt sekulariserade samhälle är en andlig-existentiell medvetenhet som Tomas Tranströmer ägnat hela sin karriär åt att synliggöra och återköpa genom diktandet."
2006-11-21
Det stora smörgåsbordet
Eleverna ska liksom presenteras för läckerheterna på ett smörgåsbord av tro, livsåskådningar och ideologier. Sedan får de själva välja något som smakar. Eventuellt. Om de känner för det, av något outgrundligt skäl. (Som skolan inte har för avsikt att avslöja för den som undrar.)
Hellsten beskriver på ett mycket klargörande sätt en del av de problem som är förknippade med detta tänkande. Och han konstaterar också vad det hela mynnar ut i:
Föreställningen att man kulle kunna betrakta världen utan att värdera och ta ställning är djupt problematisk. Den förment objektiva synen på världen förmedlar signalen: Välj vad du vill. Ingen bryr sig om vad du står för. Det är inte viktigt. Det spelar ändå ingen roll.
Just så. Och det öppna sinnet är dessvärre, som Chesterton påpekade, ungefär som en öppen mun. Den måste småningom sluta sig kring något närande, alternativt svälta.
2006-11-20
Jubel och bubbel!
Kul att se att Marcello Pera hänvisar till den svenske teologen Gösta Hallonsten.
Google News Sverige
En användbar nyhetstjänst av annat slag, som jag vill passa på att rekommendera, är Sveriges Radios samlingssida för hela landets lokala nyheter.
2006-11-17
Slutet på historien
... vilket ger mej en anledning att berätta ev av mina favorithistorier om Graham Greene och Evelyn Waugh.
Greene sitter och berättar om sina idéer inför skrivandet av The Quiet American. "Det blir en lättnad", konstaterar han, "att inte skriva om Gud för omväxlings skull."
"Jaså?", svarar Waugh. "Jag skulle inte släppa Gud om jag vore som du. Inte på det här stadiet, i alla fall. Det skulle vara som om P.G. Wodehouse släppte Jeeves halvvägs genom Woosterserien."
2006-11-16
Milton Friedman (1912 - 2006)
Henrik Alexandersson har en intressant historia att berätta om makarna Friedmans möte med den svenska sjukvården.
Se även: Milton Friedman, a Leading Economist, Dies at 94
Fältskärns berättelser
I sista stund ville man från sjukhusets sida flytta hela arrangemanget till en annan lokal, utanför sjukhusområdet. Skälet: reaktionerna internt på Sahlgrenska.
Så här lät det när Bengt Hamark, överläkare på SU/Östra, uttalade sig i Göteborgs-Posten (14/11):
"Det är en skam att mitt sjukhus har mage att öppna sina dörrar för en papistisk antiabortorganisation."
Jag vet inte om Hamark är kirurg, men han låter onekligen som om han just hade ramlat ut ur Fältskärns berättelser.
Se även: Sahlgrenska ville kasta ut abortseminarium
2006-11-15
Ölets historia i USA
"Motståndet mot alkoholkonsumtion fick ibland en obehaglig, rasistisk underton. Ölkultur förknippades ofta med olika etniska minoriteter, särskilt de tyska, irländska och italienska, som också var av katolsk tro. Ku Klux Klan, som efter inbördeskriget hade fört en tynande tillvaro, andades morgonluft och utnyttjade de fördomar som florerade kring katolikers och olika minoriteters alkoholvanor."
Ja, puritaner av alla de slag har förstås ofta haft svårt att förstå sig på civiliserat umgänge. Därför är det nog sant vad skalden skrev:
"Varhelst den katolska solen skiner
höres glada skratt och drickes goda viner"
Man behöver inte mer än ytliga kunskaper om Bayern för att kunna konstatera att något liknande gäller för öl.
2006-11-14
Människorna ses som problemet
"Okritiskt hyllande av tunn klimatsoppa." Så lyder rubriken på Susanna Popovas kolumn i SvD idag. Hon uppmärksammar SVT-satsningen Planeten och de okritiska hyllningarna av programmet i andra medier.
Susanna Popova noterar också att klimatalarmismen tycks utmynna i ett ifrågasättande av hur alla människor ska få plats på jorden. Jepp. Just där tenderar alltför många alarmister att hamna. Därför är det inte särskilt förvånande att redaktionen för Planeten lyfter fram en person som Lester Brown, mångårig lobbyist i befolkningsfrågan.
Här är några av de artiklar som jag har skrivit om klimatfrågan i SvD:
Här är ett par bloggposter som jag skrev när Bonum commune fortfarande låg hos Blogdrive (med ett antal länkar till mera läsning i ämnet):
Dagens Gilbert
"Den kanske främsta invändningen mot ett gräl är att det avbryter en dispyt."
G.K. Chesterton
2006-11-13
Glöggpremiär i november
Jag undrar om inte reklammakarna gräver en sån där grop som man själv trillar i. Om människor börjar glögga tidigare är det väl ganska troligt att de också tröttnar tidigare? Redan framåt andra advent brukar ju mättnaden på glögg så smått börja infinna sig för de flesta av oss.
I vilket fall:
Bojkotta den falska "glöggpremiären"!
2006-11-11
Hur rör sig en mennonit?
Fascinerande.
2006-11-10
Novemberdag i Uppsala
Nybygget visade visade sig vara en bastant byggnad i gult tegel. Först trodde jag att det var en ännu inte invigd (och därför tom) skolbespisning.
Jag plåtade några dekorativa bär som växte på ett träd i närheten.
Den allsmäktige vädermannen
"Se till att få vara det fler dagar. Vi har så mycket att ta tag i, att förändra på den här planeten."
Tja. Han tycks i alla fall ha en ganska realistisk uppfattning om vad som krävs om man vill styra och ställa över väder och vind.
2006-11-09
Republikansk höst
Ett par läsvärda kommentarer i anslutning till valutgången:
Joseph Loconte skriver i Christianity Today om "trosbaserad triangulering" och noterar att demokraterna på sina håll verkar ha satsat hårt på att inte stöta bort mer konservativa väljare:
"I flera viktiga val -- exempelvis i Tennessee and Pennsylvania -- fann sig konservativa republikaner ställda mot demokrater som talade trons språk."
Stanley Kurtz konstaterar i National Review att de folkomröstningar som hölls i anslutning till valet visar hur starkt stödet för äktenskapet är:
"Med det viktiga undantaget Arizona blev 2006 ett utmärkt val för dem som anser att äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna."
På väg till Turkiet
Skönt att någon orkar säga ifrån
"Om man ökar koncentrationen koldioxid i luften, i atmosfären, så måste temperaturen stiga lite för att det ska bli strålningsbalans mellan in- och utgående strålning till jorden. Men den responsen är mycket mindre än vad man talar om nu."
Stigebrandt är inte ensam om sin skepsis. Många forskare föredrar dock att stå vid sidan av debatten i massmedia. Det är förståeligt, med tanke på den pajkastningsnivå som meningsutbytet i klimatfrågan lätt hamnar på. Men ändå trist.
2006-11-08
Den konservative Bob Dylan?
Recensenten noterar att många vill placera Dylan i ett politiskt vänsterfack, men att musikanten själv tycks vara måttligt road av detta. Citaten som Webb gräver fram är onekligen dråpliga. Dylan måste ibland ha haft ganska roligt på sina utfrågares bekostnad.
Mot slutet av artikeln går Webb lite för långt. Etiketten konservativ passar inte Bob Dylan särskilt väl. Men någon vänsterman är han inte heller, i alla fall inte i någon normal bemärkelse.