2007-05-08

Bryssel + Rom = trubbel?

På vänsterkanten finns uppfattningen att EU är en katolsk gemenskap och därför något som vi borde passa oss för. Eller åtminstone kunde man höra den sortens varningar före det svenska inträdet i unionen.

Idag vet vi att Bryssels relation till Rom är... ja, vad ska man säga? Mångfacetterad.

Sant är att den europeiska gemenskapen vore närmast otänkbar utan det katolska arvet. Men bland europeiska politiker finns starkt antikatolska tendenser.

Om detta skriver John L. Allen i en analys som stämmer till eftertanke. Läs Political tightrope looms in EU/Vatican relations.

En annan aspekt av frågan är förstås att man i vissa EU-kretsar har betraktat det som självklart att katoliker ska stödja samarbetet. Men detta är långt ifrån en självklarhet i en tid då många inom EU tycks vilja glömma de egna rötterna.

Påven hade en del skarpa ord att säga i anslutning till femtioårsminnet av Romfördragets undertecknande:
"Är det inte förvånansvärt att dagens Europa på samma gång som det försöker att inför världen måla upp en bild av att vara ett centrum för högre värden, allt oftare verkar avvisa idén att det skulle finnas dylika universella och absoluta värden? Innebär inte detta underliga 'kätteri', där man överger sig själv ännu mer än man överger Gud, att man börjar tvivla på sin egen identitet?"
__________

Andra bloggar om: , , , Pingat till: Intressant.se