2007-02-02

Jag har läst sammanfattningen

Idag publicerades inte den stora klimatrapporten från IPCC. Den blir nämligen tillgänglig först i maj. Idag offentliggjordes istället den sammanfattning av rapporten som regeringsrepresentanter har förhandlat sig samman om.Den som vill bilda sig en uppfattning om i vilken grad sammanfattningen speglar den fulla komplexiteten i det fylliga vetenskapliga underlaget kan dock tjuvkika här .

Jag har inte hunnit jämföra själv. Men sammanfattningen är intressant. Mycket mindre alarmistisk än befarat, sammantaget sett, även om det märks på sina ställen att statstjänstemännen har gjort sitt allra bästa för att vrida formuleringarna i viss riktning.

Ett exempel:

En fördubbling av koldioxidhalten bedöms kunna leda till en temperaturhöjning på 2-4,5 grader. En större förändring är möjlig, men också en mindre. Det intressanta är hur olika detta formuleras. Det heter att en större höjning "kan inte uteslutas", medan det är "mycket osannolikt" att temperaturhöjningen understiger 1,5 grader. Att något inte kan uteslutas är väl ungefär samma sak som att något är mycket osannolikt, men det ena låter mycket troligare än det andra, inte sant?

Några svalkande uppgifter ur sammanfattningen:
  • IPCC listar ett antal faktorer som påverkar klimatet. Men bara i två fall av nio uppges graden av vetenskaplig förståelse vara hög.

  • Om Grönlands is helt smälter bort höjs havsnivån kraftigt. Men då talar vi om en process som tar tusentals år.

  • Modellerna visar att istäcket kommer att växa på Antarktis.
__________

Andra bloggar om: , ,