2007-02-27

En realistisk bedömning av läget

Man kan säga att utspelet var oväntat, att det var anmärkningsvärt. Men knappast att det var naivt. Ändå hörs kommentarer på det temat efter artikeln av Sten-Gunnar Hedin och biskop Anders Arborelius.

En invändning går ut på att det inte finns större chans att stoppa den oönskade politiken om man röstar på sossarna. Men det finns det väl heller ingen som föreställer sig.

Poängen är rimligen att det bara finns ett parti som kan tänkas vara mottagligt för argument i abortfrågan, nämligen kristdemokraterna (som också råkar vara en viktig komponent i den allians som utgör den sittande regeringens bas). Att påverka kd, och därigenom den nuvarande regeringen, är den enda realistiska möjlighet som finns, mänskligt att döma.

För övrigt: vem har sagt att alternativet till en röst på kd måste vara en röst på s, eller ett annat parti över huvud taget? Många kristna medborgare skulle mycket väl kunna landa i slutsatsen att det finns viktigare saker att göra än att stödja ett parti, om man vill påverka det som sker. Bilda opinion på egen hand, till exempel.

Låt oss hoppas att det inte behöver gå så långt.