2007-01-31

På fredag kommer den heta rapporten

På fredag kommer den nya rapporten från klimatpanelen IPCC. Idag skriver jag i SvD (PDF) om hur IPCC fungerar och om de högt uppskruvade förväntningar som finns.

Man bör ha klart för sig att den sammanfattning som görs av rapporten, och som särskilt riktar sig till beslutsfattare, inte är ett rent vetenskapligt dokument. Texten förhandlas fram tillsammans med representanter för de medverkande regeringarna.

Kanadensiska Fraser Institute kommer att presentera en alternativ sammanfattning av samma rapport på måndag. Den sammanfattningen görs av experter.

2007-01-30

Opera bäst på skiva?

Wired skriver om de tekniska svårigheterna i jobbet med att sätta upp en opera av Philip Glass. En ganska konstig artikel i vissa stycken, men det är lite kul att den store minimalisten uppmärksammas.

En tanke som slår en är att konstnärens intentioner tillmäts så stor vikt. Tänk om samma sak kunde gälla för döda upphovsmän. Men när det gäller äldre verk är det väl snarare så att man gör en sport av att åstadkomma så skruvade tolkningar som möjligt.

Den engelske filosofen Roger Scruton (själv kompositör) brukar hävda att opera numera bäst avnjuts på cd. Går man på operan och ser eländet blir man bara arg.

2007-01-29

Sprit i tankarna

Att använda etanol som bränsle är dyrt och smutsigt och gör ingen större skillnad om man vill bedriva klimatpolitik. Det skriver Jerry Taylor och Peter Van Doren i dagens kommentar från Cato.

2007-01-25

Den stillsamme amerikanen

På söndag visar TV4 Den stillsamme amerikanen. Michael Caine i huvudrollen. Klart sevärt. Lika bra som Graham Greenes roman.

2007-01-24

-35.8°

Snön föll på vägen hem ikväll. Igen. Jo, det blev vinter i år också. SMHI rapporterar:

  • Vintern kom till hela landet under måndagen. Alla SMHIs mätstationer utom Falsterbo noterade en dygnsmedeltemperatur under noll.

  • Kallast var Vajmat i Lappland med -35.8°C. Längre söderut hade Särna i Dalarna -25°C, Horn i Östergötland -20°C och det var -14°C i Hörby i Skåne.

  • Undrar just om det kommer att vara för kallt att ta med barnen till skridskobanan imorgon?

    Till journalisters hjälp

    Idag firas St. François de Sales. Biskop och kyrkolärare. Samt journalisternas skyddshelgon.

    2007-01-17

    30 år av frihet

    I år kan vi fira ett föga uppmärksammat frihetsjubileum, konstaterar Charlotta Levay. För 30 år sedan blev det fritt att bilda kloster i Sverige. 1977 avskaffades den så kallade klosterparagrafen.

    "Man får hoppas att de 30 åren av frihet inte blir en parantes", skriver hon vidare. Just så.

    Mer om klostrens återkomst till Sverige finns att läsa här.

    Forskare varnar för global nedkylning

    Enligt ett referat från CO2 Science varnar nu kinesiska forskare för sjunkande temperaturer under den närmaste tjugoårsperioden. Och om vi minskar utsläppen så att nivåerna av koldioxid i atmosfären stabiliseras är det inte säkert att en förstärkning av växthuseffekten kan rädda oss från nedkylningen.

    Udda, men intresseväckande.

    Dagens Industri uppmärksammar under tiden en intressant aspekt av den milda vintern: "Vädret bingo för svenska hushåll." Kostnaderna för el och olja sjunker. Vilket frigör utrymme för annan konsumtion. Nordea skriver upp BNP-prognosen.

    DI:s Cecilia Skingsley konstaterar:

    "Om man inte tillhör vintersportindustrin eller bedriver ackordsbaserad snöröjning är det milda vintervädret rena mannan från himlen för hushållen."

    Ett familjevänligt klimat, således?

    2007-01-16

    Podradio från Ansgar.nu

    I Svenska kyrkan är S:t Ansgar en oas. Nu också med podradio. Påpassligt initiativ, som står väl i samklang med högkyrklighetens strävan efter "kyrklig förnyelse".

    2007-01-15

    Dagens Gilbert

    "Thomas av Aquino var en av människotankens stora frigörare. 16- och 1700-talets sekterister var i grund och botten obskuranter, som höll liv i en obskyr legend om att skolastikerna var obskurantister."

    G.K. Chesterton

    2007-01-14

    Fader Jonathan Morris och Tove Lifvendahl

    Jag har idag gjort två tillägg i min länklista, under rubriken Opinion:
    • Tove Lifvendahl, chef för Svenskt Näringslivs kommunikationsavdelning, finns nu (åter) i bloggosfären.

    • Fader Jonathan Morris, katolsk präst, har en sajt som bland annat länkar till hans artiklar för Fox News.

    2007-01-13

    EU och klimatet

    Roger Pielke kommenterar EU:s energiplaner på gruppbloggen Climate Science. Hans bedömning är att även om planerna genomförs som tänkt, kommer de inte att få önskad effekt. Inriktningen på att minska utsläpp är för ensidig.

    Utförlig bakgrundsinformation från samma blogg finns i posten "What Fraction of Global Warming is Due to the Radiative Forcing of Increased Atmospheric Concentrations of CO2?".

    Stamceller i fostervatten

    Forskare vid Wake Forest University i North Carolina har, i samarbete med kollegor vid Harvard Medical School, upptäckt en ny källa för stamceller. Enligt en rapport i Nature Biotechnology kan stamcellerna i fostervatten utvecklas till vilket organ som helst.

    Kardinal Javier Lozano Barragan, ordförande för Påvliga rådet för hälsovård, välkomnar de nya forskningsrönen och menar att det ur etisk synvinkel inte finns några betänkligheter med forskning på stamceller från fostervatten. (Mer om de etiska aspekterna: Respekt)

    Detta är nog bland det mest spännande som har hänt på stamcellsfronten.

    2007-01-10

    Inte bara hjältar, men samma historia

    Stanislaw Wielgus, nyligen installerad som ärkebiskop i Warszawa, avgick när det framkom att han gått med på att samarbeta med hemliga polisen under kommunismen. George Weigel kommenterar det inträffade i en aktuell artikel.

    Weigel anser att kyrkan i Polen bör ta initiativ till en fullständig genomgång av arkivmaterialet, för att klarlägga den exakta omfattningen av samröret med kommunistregimen. Han noterar samtidigt att det inte är en helt enkel uppgift.

    Uppgifterna i arkivet är i högst varierande grad tillförlitliga. Och en anteckning om att någon har gått med på att samarbeta behöver inte innebära att vederbörande också har bidragit med något av värde för hemliga polisen.

    Säkert skulle en djupdykning i arkivet avslöja att inte alla kyrkans tjänare har uppträtt hjältemodigt. Men Weigel är ändå övertygad om att den gällande historieskrivningen står sig: "Ingen Kyrka, inget Solidaritet, ingen 1989 års revolution."

    2007-01-09

    Myndighet köpte oanvändbar lufträtt

    Rekordmånga valde utsläppsrätten som julklapp, meddelar Naturskyddsföreningen.

    Totalt sålde Svenska Naturskyddsföreningen under 2006 utsläppsrätter motsvarande 8.822 ton fossilt koldioxid. "Bland de största företagsköpen märks SMHI med 625 ton", rapporterar föreningen.

    Företagsköp? SMHI är väl ändå en myndighet? Vilket förstås väcker en del frågor om vad svenska myndigheter egentligen sysslar med ...

    En kardinal kommer på besök

    Uppsala universitet har beslutat kalla ett antal hedersdoktorer till att promoveras i anslutning till Linnéfesten i Uppsala. Den språkvetenskapliga fakulteten har valt Noam Chomsky. Och Carl-Robert Lindgren har skrivit en utmärkt kommentar till detta.

    Förhoppningsvis lyckas inte Chomsky stjäla all uppmärksamhet. Det finns andra som borde få sin beskärda del. Till exempel den man som har kallats av teologiska fakulteten:
    "Kardinal Walter Kasper, Rom, är en av världens mest uppmärksammade teologer. Han har givit prov på akademiskt teologiskt arbete med stor relevans för kyrkornas och trosgemenskapernas självförståelse. Kasper har också som forskare och kyrkoledare positivt bidragit till arbetet för enhet och försoning i världen, till exempel i de ekumeniska dialogerna mellan lutheraner och katoliker och i samtal mellan judar och kristna."

    Kardinalen är en man som genom sina göranden och låtanden aktualiserar intressanta frågor, inte minst om Svenska Kyrkans relation till Kyrkan. Jag undrar hur många utanför kretsen av de närmast berörda som fullt ut inser hur spännande den teologiska fakultetens val faktiskt är?

    Den som är nyfiken kan börja med att läsa det anförande som kardinalen höll på inbjudan av Church of England i somras. De problem som aktualiseras där är i högsta grad också relevanta när Svenska Kyrkan kommer på tal.

    2007-01-08

    Boklådan är öppen

    Bonum communes boklåda har slagit upp portarna (som leder in till Amazon UK). Se länk i högerspalten. Sortimentet kommer att utökas fortlöpande.

    Mina egna erfarenheter av att handla från Amazon UK är goda. Normalt snabba leveranser. Och böckerna fastnar inte i tullen, som de kan göra när man beställer från USA ...

    Dagens Gilbert

    "Lär ut, till de unga, människans varaktiga sanningar, och låt de lärde roa sig själva med sina flyktiga felaktigheter."

    G.K. Chesterton

    2007-01-07

    Det politiska våldet

    Göteborgs-Posten rapporterar om en skrämmande utveckling. Det politiska våldet trappas upp. Tidningen skriver bland annat om några tonårspojkar som är misstänkta för flera överfall:

    "De sex åtalade har en del gemensamt, utöver att flera av dem är med i den grupp av huliganer, Gärningsmännen, som följer Gais och att flera av dem tränar någon form av kampsport. Flera kommer från stabila medelklasshem med föräldrar som är, eller på 70-talet varit, aktiva på den politiska vänsterkanten. Men pojkarnas engagemang skiljer sig från föräldrarnas genom en ideologi med starka inslag av terrorism och fascism om än klädd i vänsterfraser."

    Röda och bruna fascister slåss om utrymmet på gator och torg. Jag kan inte låta bli att undra hur de vuxna, inte bara i deras familjer, utan i deras nära omgivning egentligen reagerar. Vad säger till exempel de vuxna syndikalisterna om att vissa bland de unga syndikalisterna står så nära ren våldsdyrkan?

    2007-01-05

    En djupt originell och kvick författare

    Heidi von Born skriver om författarinnan Muriel Spark under strecket idag. Läs gärna.

    Sedan kan man surfa vidare till den långa bloggpost som Roger Kimball publicerade i samband med hennes bortgång förra våren.

    2007-01-04

    Ny bok av Samuel Gregg

    Den katolske filosofen Samuel Gregg, verksam vid Acton Institute, är aktuell med en ny bok som verkar spännande: The Commercial Society – Foundations and Challenges in a Global Age.

    En kort smakprov, som handlar om egenintressets legitima roll i det goda samhället, kan man läsa här.

    2007-01-03

    Tio lågprisfavoriter

    En skivsamling som man garanterat inte tröttnar på, till ett pris som är överkomligt.

    1. Music From Old Vienna (Naxos 8.550228) Schrammelmusik för violiner, basgitarr och klarinett. Caféstämning av bästa märke.

    2. W.A. Mozart: Solemn Vespers (Naxos 8.554158) Den katolske kompositören i högform. Långt från gregorianiken, men mästerligt ändå.

    3. Philip Glass: Symphonies Nos. 2 and 3 (Naxos 8.559202) Repetitiv minimalism med starkt suggestiva kvaliteter.

    4. Arvo Pärt: Passio (Naxos 8.555860) Ett fint exempel på den stil som Pärt kallar tintinnabuli, med anspelning på klangen från små klockor.

    5. Henryk Górecki: Symphony No. 3 (Naxos 8.550822) Andra satsen bygger på den Mariabön som en artonårig flicka ristade in i väggen i en Gestapocell. Överjordiskt vackra klanger.

    6. Hildegard von Bingen: Heavenly Revelations (Naxos 8.550998) Musik för det öppna sinnet och det odelade hjärtat. Oöverträffat rogivande.

    7. Gabriel Fauré: Requiem (Naxos 8.550765) En dödsmässa med ovanligt mycket ljus i det mörka.

    8. Joseph Martin Kraus: Complete Symphonies, Vol. 3 (Naxos 8.554777) Kraus tillbringade de sista åtta åren av sitt liv i Sverige. Geniförklarad av Haydn. Idag inte på långa vägar så uppskattad som han borde vara.

    9. John Tavener: Song for Athene (Naxos 8.555256) Sakrala körverk av ortodox kompositör som själv lyckats bli något av en popikon.

    10. Sofia Gubaidulina: Seven Words (Naxos 8.553557) Svårtillgänglig högmodernism att utforska i hörlurarna. Fascinerande, snarare än njutbart.

    2007-01-02

    Klimat och moral

    Al Gore tycks betrakta det som omoraliskt att ifrågasätta Kyotoprotokollet. Men han bortser från de problem som jordens fattiga står inför i sin vardag. Det noterar Marlo Lewis i en kommentar i Washington Times.

    1,6 miljarder människor beräknas idag sakna tillgång till elektricitet, med allt vad det innebär. Energifattigdomen är ett reellt problem och risken finns att opinionsbildare som Al Gore bidrar till att förvärra det.