2007-01-09

En kardinal kommer på besök

Uppsala universitet har beslutat kalla ett antal hedersdoktorer till att promoveras i anslutning till Linnéfesten i Uppsala. Den språkvetenskapliga fakulteten har valt Noam Chomsky. Och Carl-Robert Lindgren har skrivit en utmärkt kommentar till detta.

Förhoppningsvis lyckas inte Chomsky stjäla all uppmärksamhet. Det finns andra som borde få sin beskärda del. Till exempel den man som har kallats av teologiska fakulteten:
"Kardinal Walter Kasper, Rom, är en av världens mest uppmärksammade teologer. Han har givit prov på akademiskt teologiskt arbete med stor relevans för kyrkornas och trosgemenskapernas självförståelse. Kasper har också som forskare och kyrkoledare positivt bidragit till arbetet för enhet och försoning i världen, till exempel i de ekumeniska dialogerna mellan lutheraner och katoliker och i samtal mellan judar och kristna."

Kardinalen är en man som genom sina göranden och låtanden aktualiserar intressanta frågor, inte minst om Svenska Kyrkans relation till Kyrkan. Jag undrar hur många utanför kretsen av de närmast berörda som fullt ut inser hur spännande den teologiska fakultetens val faktiskt är?

Den som är nyfiken kan börja med att läsa det anförande som kardinalen höll på inbjudan av Church of England i somras. De problem som aktualiseras där är i högsta grad också relevanta när Svenska Kyrkan kommer på tal.