2007-03-30

Kyrkan höjer rösten mot förtrycket

"Inga av den rhodesiska statens orättfärdiga och förtryckande säkerhetslagar har avskaffats; faktum är att de har förstärkts av än mer repressiv lagstiftning."

Zimbabwes katolska biskopar fördömer landets korrumperade regim i ett brev med mycket skarpa formuleringar.

2007-03-29

Till äktenskapets försvar

Mikael Oscarsson (kd) försvarar äktenskapet i UNT idag:
"I vårt valmanifest lovade vi kristdemokrater att äktenskapet ska bevaras som en relation mellan en man och en kvinna. Det löftet kommer vi nu att ta strid för i regeringsförhandlingarna."

2007-03-27

Dags att läsa Dean Koontz igen?

Nu var det några år sen senast, men jag har faktiskt läst en del av Dean Koontz. Stephen King är på många sätt en mer slipad författare i skräckgenren, men jag har alltid föredragit konkurrenten.

De senaste årens romaner har ibland väckt mitt intresse i bokhandeln, men inte tillräckligt för att motivera en plats på min redan alltför omfattande läslista. Frågan är om jag inte borde tänka om. I alla fall när det gäller böckerna om Odd Thomas, som nyligen hyllades i National Catholic Register.

En invändning, dock. Omslagen på Koontzromaner är ofta hemska. Och då menar jag inte skrämmande (vilket vore adekvat), utan rätt och slätt estetiskt otilltalande.

__________

Andra bloggar om: , , , ,

2007-03-21

Kyrkan och politiken

Kyrkans roll i det demokratiska samtalet uppmärksammas i en ledare i jesuiternas inflytelserika tidskrift La Civiltà Cattolica.

Jag läser inte italienska, tyvärr. Men enligt ett referat från Catholic News Service framhåller tidskriften att kardinaler och biskopar använder sig av sin medborgerliga rätt att delta i samhällsdebatten när de uttalar sig i frågor som diskuteras av lagstiftarna.

2007-03-20

Staten klampar in i äktenskapet

I morgon överlämnas betänkandet "Äktenskap för par med samma kön - Vigselfrågor" till justitieminister Beatrice Ask.

Om äktenskapsbalken görs könsneutral innebär det att riksdagen omdefinierar det hävdvunna äktenskapsbegreppet med hjälp av lagstiftning. Det vore ett klåfingrigt (och onödigt) statligt ingrepp i det civila samhällets gemenskapsliv.

Thomas Sowell, mångårig medarbetare till ekonomipristagaren Milton Friedman, behandlade frågan i en intressant artikel i höstas.

2007-03-15

Alltid större

Nobelpriset är stort, men Templetonpriset är alltid större. Grundaren ville ha det så. Sir John Templeton bestämde att hans pristagare skulle få en större penningsumma än nobelpristagarna, som en markering av den andliga sfärens betydelse.

Den senaste pristagaren är den kanadensiske filosofen Charles Taylor, som ägnat mycket tankearbete åt att analysera trons roll i vår tid. I ett uttalande med anledning av priset konstaterar Taylor att "förblindelse inför det mänskliga livets andliga dimension gör oss oförmögna att utforska spörsmål som är av avgörande betydelse för våra liv".

2007-03-14

När blev kritisk debatt en belastning?

Idag skriver jag om klimatdebatten på ledarsidan i SvD. Bland annat med avstamp i den aktuella dokumentären från Channel 4 och boken The Chilling Stars:
"Om debatten tystnar, och om seriösa forskningsprojekt betraktas som politiskt omöjliga, ja då finns det anledning att vara orolig."

2007-03-12

Ständigt denne Dawkins

Tycker Richard Dawkins på fullt allvar att det är "olyckligt" att Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, inte längre "har makten"? Det verkar så, att döma av ett brev Dawkins har skrivit i The Times.

Han anser också att Gorbatjov är "en av få levande politiker som förtjänar den upphöjda titeln statsman". Man kan inte låta bli att undra vilka de övriga i denna utvalda skara kan tänkas vara...

(Tack till Daniel Finkelstein för tipset.)

Årets viktigaste dokumentärfilm?

Nu kan man se The Great Global Warming Swindle på nätet. (Tack Henrik Alexandersson för länktipset.)

Se, begrunda, sprid.

2007-03-07

Charlotta Levay om glädjen som uteblev

Charlotta Levay är ny krönikör i tidningen Kristdemokraten. Den som inte har läst hennes artikel om den borgerliga regeringen bör göra det. Ett smakprov:
"Man röstade på ett kristdemokratiskt parti som visserligen inte velat ändra abortlagstiftningen men som heller aldrig upphört att påminna om de etiska aspekterna av hur vi hanterar ofött människoliv - och fick en kristdemokratisk socialminister som inte bara motvilligt går med på utan aktivt driver kampanj för att göra Sverige till hela världens central för sena aborter."

2007-03-05

Liberaler borde vara mot abort

Missa inte Roland Poirier Martinssons debattinlägg i Expressen: "Idag ses det gärna som suspekt att vara liberal och abortmotståndare. Är det tvärtom i morgon?"

Det är verkligen märkligt att de liberaler som försvarar individens rätt till liv så ofta landar i ett fullständigt okritiskt förord för rätten att utsläcka just liv. Förhoppningsvis kan RPM få fart på debatten.

2007-03-02

Rambo kommer tillbaka

Rambo IV blir en kristen film. Det säger Sylvester Stallone, som har återvänt till Kyrkan. Premiär januari 2008, preliminärt.